Sähkökatkoja voi olla kahdenlaisia: ennalta suunniteltuja, kuten sähköverkon huoltotyöt, tai äkillisiä, esimerkiksi myrskyn tai rankan lumisateen aiheuttamat vauriot jakeluverkossa.
Sähkökatkon ilmaantuessa tarkista ensin varoketaulusta, ovatko varokkeet (sulakkeet, johdonsuojakatkaisijat) lauenneet. Mikäli varoketaulussa on kaikki kunnossa, tarkista onko naapurillasi sähköt. Mikäli naapurisikin sähköt ovat katkenneet, voi sähkökatkos olla laajemmaltikin jakeluverkossa. Myös verkon keskeytysinfosta (etusivullamme) löydät linkin keskeytyskarttaan, josta katkosten määrä ja sijainti näkyvät ajantasaisesti.
Mikäli jakeluverkosta ovat sähköt katkenneet isolta alueelta, saattaa vikailmoitussoittoja tulla useitakin, joten älä hätäänny, jos linjat ovat varattuina yrittäessäsi soittaa sähkökatkosta. Sähkökatkoista ollaan muutenkin hyvin tietoisia, sillä verkonhaltija seuraa aktiivisesti verkon tilaa.
Jos kuitenkin tiedät sähkökatkon todennäköisen syyn (olet esim. nähnyt kaatuneen puun linjan päällä) ilmoitathan havainnostasi sähkönjakeluyhtiölle.
Pidempiaikaisista ja laajoista sähkökatkoista tiedotetaan yleensä paikallisradiossa. Mikäli matkapuhelimessasi on internetyhteys, kannattaa käydä katsomassa myös verkonhaltijan nettisivuilla mahdollisia tiedotteita sähkökatkosta.
Todella laajan ja pitkäkestoisen sähkökatkon varalle on laadittu Puolustusministeriön ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisopas, joka on luettavissa puolustusministeriön sivuilta.