Kahdenlaisia sähkökatkoja

Sähkökatkoja voi olla kahdenlaisia: ennalta suunniteltuja, kuten sähköverkon huoltotyöt, tai äkillisiä, esimerkiksi myrskyn tai rankan lumisateen aiheuttamat vauriot jakeluverkossa.

Sähkökatkon ilmaantuessa tarkista ensin varoketaulusta, ovatko varokkeet (sulakkeet, johdonsuojakatkaisijat) lauenneet. Mikäli varoketaulussa on kaikki kunnossa, tarkista onko naapurillasi sähköt. Mikäli naapurisikin sähköt ovat katkenneet, voi sähkökatkos olla laajemmaltikin jakeluverkossa. Myös verkon keskeytysinfosta (etusivullamme) löydät linkin keskeytyskarttaan, josta katkosten määrä ja sijainti näkyvät ajantasaisesti.

Mikäli jakeluverkosta ovat sähköt katkenneet isolta alueelta, saattaa vikailmoitussoittoja tulla useitakin, joten älä hätäänny, jos linjat ovat varattuina yrittäessäsi soittaa sähkökatkosta. Sähkökatkoista ollaan muutenkin hyvin tietoisia, sillä verkonhaltija seuraa aktiivisesti verkon tilaa.

Jos kuitenkin tiedät sähkökatkon todennäköisen syyn (olet esim. nähnyt kaatuneen puun linjan päällä) ilmoitathan havainnostasi sähkönjakeluyhtiölle.

Pidempiaikaisista ja laajoista sähkökatkoista tiedotetaan yleensä paikallisradiossa. Mikäli matkapuhelimessasi on internetyhteys, kannattaa käydä katsomassa myös verkonhaltijan nettisivuilla mahdollisia tiedotteita sähkökatkosta.

Käytännön vinkkejä sähkö­katkojen varalle

  • Hanki kotiisi taskulamppu sekä paristokäyttöinen radio ja pidä huolta, että niihin on myös paristoja
  • Pidä kynttilöitä ja tulitikkuja sellaisessa paikassa, että löydät ne pimeässäkin
  • Pidä pakastin suljettuna, sillä se pysyy kylmänä useita tunteja sähkökatkosta huolimatta
  • Mikäli asunnossasi on tulisija, varmista, että käytössäsi on riittävästi polttopuita
  • Kytke sähkölaitteet pois päältä (siten, että ne eivät kytkeydy päälle sähköjen palattua) äläkä laita kaikkia sähkölaitteita heti päälle, kun sähköt palaavat. Muutoin sähköt saattavat katketa uudelleen johtuen äkillisestä kuormituspiikistä
  • Mikäli sähkönsaanti on ehdoton edellytys (esim. maatilalla, tai terveydellisistä syistä), kannattaa hankkia esimerkiksi polttoainemoottorilla toimiva aggregaatti

Turvallisuus­ohjeita

  • Älä mene omin päin esimerkiksi sahaamaan sähkölinjojen päälle kaatuneita puita. Maassa oleviin sähkölinjohin tai linjojen päälle kaatuneeseen puuhun on hyvä pitää useamman kymmenen metrin etäisyys sähköiskun välttämiseksi.
  • Mikäli asuntosi lämmitys on hoidettu esimerkiksi puukattilalla, kannattaa ottaa huomioon, että sähköjen katketessa ei myöskään vesi pääse kiertämään kattilasta lämminvesivaraajaan, jolloin kattilassa oleva vesi pääsee kiehumaan, mikäli kattilan pesässä on tuli sähkökatkon aikana. Höyrypaineen noustessa riittävän suureksi saattaa kattila räjähtää ja aiheuttaa mittavia vahinkoja, jopa hengenlähdön.
  • Sähköverkon vaurion seurauksena verkkoon on saattanut tulla ns. nollavika. Tällöin rakennuksen sähkölaitteistojen johtavat kuoret voivat tulla jännitteisiksi ja jännite voi olla korkeimmillaan 400 volttia. Tällöin vaarana voi olla sähkölaitteiden rikkoutuminen, tulipalo tai sähköisku. Nollavian tunnusmerkkeinä ovat oudosti toimivat sähkölaitteet, kuten normaalia kirkaammin tai himmeämmin palavat valot. Varmin toimenpide on katkaista kiinteistön sähköt pääkytkimestä, mutta on kuitenkin huomioitava, että myös sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Pahasti poikki

Todella laajan ja pitkäkestoisen sähkökatkon varalle on laadittu Puolustusministeriön ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisopas, joka on luettavissa puolustusministeriön sivuilta.