Mikä nollavika on?

Nollaviaksi kutsutaan tilannetta, jossa sähkö­järjestelmässä ns. nollajohdin katkeaa. Tämä voi tapahtua sähkö­verkko­yhtiön vastuulla olevan muuntajan ja kiinteistön välisessä pien­jännite­johdossa tai kiinteistön omissa sähkö­asennuksissa.

Sähköverkossa oleva nollavika syntyy tyypillisesti niin, että puu katkeaa pylväissä kulkevan riippukierrejohdon päälle ja katkaisee siinä kannatinlankana toimivan eristämättömän johtimen, joka toimii myös ns nollajohtona. Nollavika voi olla myös kaapeliverkossa esim. johdon liittimen huonon kontaktin vuoksi.

Nollavian seurauksena eri vaiheiden (3 kpl) jännitteet muodostuvat epätavallisiksi. Yhdessä tai kahdessa vaiheessa voi olla ylijännite ja vastaavasti muissa alijännite. Nollavika tilanteessa jännite voi vaihdella 0-400 voltin välillä ja tästä syystä varsinkin elektroniikkaa sisältävät sähkölaitteet ovat vaarassa vaurioitua. Nollavika voi myös aiheuttaa vakavan sähköniskun vaaran.

Mistä nollavian tunnistaa?

Kirkkaat valot

Valot palavat kiinteistössä poikkeuk­sellisen kirkkaasti ja jotkut hyvin himmeänä ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkö­laitteiden käynnistyessä tai sammuessa.

Sähkö­laitteiden toiminta

Sähkö­laitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.

Sähköiskut

Saat sähköiskun metalli­kuorisesta laitteesta.

Äänet ja haju

Sähkö­keskuksesta kuuluu sirinää ja pauketta, saatat haistaa palaneen käryä

Miten toimia?

Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähköt sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esim. nahkahanskoja sähköjen katkaisussa ja vältä koskemasta keskuksen metalliseen kuoreen, koska se voi olla jännitteinen. Älä myöskään koske muita metallirunkoisia osia, kuten tiskipöytää tai vesihanoja. Nekin voivat olla jännitteisiä. Ota yhteys asiakaspalveluumme 02 528 8800.