image1

 Tiedotus vakiokorvauksista ja työolosuhteista

 

Myrskytuulet ovat jälleen aiheuttaneet sähkökatkoja jakelualueellamme(tammi-helmikuu 2020). Linjoille on kaatunut puita ja kaksi pylvästä syttyi palamaan toistaiseksi tuntemattomasta syystä (eristevikaa epäillään). Joskus katkoja aiheuttavat myös eläinten, esimerkiksi majavan tekoset tai linnun lentäminen linjalle sekä lahot puut. Tällaisten katkojen ennakoiminen on varautumissuunnitelmista huolimatta mahdotonta.

 

Toivomme asiakkailtamme ymmärrystä ja pahoittelemme vikojen aiheuttamia haittoja.

 

Ennakoiviin toimenpiteisiin on ryhdytty, ja jatkuvia suunnitelmia verkkomme ylläpitämiseksi ja sähkökatkosten vähentämiseksi tehdään koko ajan. Esimerkkinä tästä riskipuiden poisto johtoalueelta ja sen läheisyydestä (v. 2020 Trolssi, Riispyy ja Kasala)Tärkeillä johto-osuuksilla (joissa se katsotaan mahdolliseksi) johtokatua levennetään puuvarmaksi. Tällä toimenpiteellä saadaan johto-osan sähkönjakeluhäiriöitä vähennettyä jopa 80% ja ns. "räpsäykset" vähenevät koko alueella. (Sopimusasiat ovat näiden osalta käynnissä yhtiön ja maanomistajien välillä.)

 

Viimeisimmän myrskyn aikana, 16.2.2020 sunnuntaina asentajamme olivat apujoukkoineen töissä koko yön. Ensisijaisesti kartoitettiin ongelmakohtia ja linjojen päälle kaatuneita puita. Korjaustyöt päästiin aloittamaan vasta sitten, kun tuuli laantui (noin klo 4.00 - 5.00 alkaen) Asentajiemme työpäivä venyi reilusti ja ylitöitä tehtiin verkoston kuntoon saattamiseksi. Linjojen korjaaminen myrskysäässä on riskialtista; kartoitustyötä voidaan tehdä. Työturvallisuus etusijalla emme aloita vikojen korjausta riskialttiissa olosuhteissa. (Kaatuvaa puuta ei välttämättä kuule eikä näe kovalla tuulella ja pimeässä. Märkä maa ja sähkö eivät ole turvallinen yhdistelmä.)

 

Asiakkaamme ovat ajoittain kyselleet vakiokorvauksista, joita sähköyhtiö maksaa, mikäli sähkökatkoksen yhtäjaksoinen kesto on yli 12 tuntia. Korvauksen laskenta-aikaa ei aina voida aloittaa suoraan siitä hetkestä jolloin sähköt katkeavat asiakkaalta. Mikäli yhtiö ei pääse aloittamaan korjauksia välittömästi katkon alettua (usein juuri myrskytuulen voimakkuuden takia), korvausajan laskenta aloitetaan vasta korjaushetken aloituksesta eteenpäin (kun työturvallisuus olosuhteet ovat kunnossa.)

 

ks. kpl 9.3 Energiateollisuus - Vakiokorvaukset sovellusohje /Korjaustöiden viivästyminen vaarallisten työolosuhteiden takia

 

"Ylivoimaisen esteen lisäksi verkonhaltijalla on Eduskunnan Talousvaliokunnan mietinnän perusteella oikeus ja jopa velvollisuus lykätä korjaustöiden aloittamista, mikäli se on välttämätöntä vaarallisten työolosuhteiden takia. Mietinnän mukaan poikkeuksellisten myrskyolosuhteiden aiheuttama korjausmahdollisuuden puuttuminen ja työturvallisuuden vaarantuminen vapauttavat verkonhaltijan korvausvastuusta korjauksen alkamisen viivästymisen osalta"

 

"Kuluttajariitalautakunta on päätöksessään (4821/39/2012) katsonut, että verkonhaltijalla on oikeus vähentää sähkömarkkinalain mukaisen vakiokorvauksen perusteena olevasta kokonaiskeskeytysajasta sellainen aika, jona aikana kyseisellä alueella on vallinnut verkonhaltijan työntekijöiden henkeä tai turvallisuutta vaarantavat olosuhteet."

 

Pahoittelemme, mikäli korvauskäytäntömme aiheuttaa mielipahaa mutta emme myöskään halua yhtiönä vaarantaa työntekijöidemme terveyttä tai henkeä.

 

Toimintamme perustuu Energiateollisuuden sovellusohjeeseen, johon voit tutustua tästä linkistä: https://energia.fi/files/880/Vakiokorvaukset_sovellusohje_2014_paivitetty_20190506.pdf

 

Otathan yhteyttä asiakaspalveluumme, mikäli haluat lisätietoja oman kohteesi sähkölaskusta tai vakiokorvauksista (02 528 8800 tai asiakaspalvelu(at)lankoski.fi)

 

Yhteistyöterveisin

 

Lankosken Sähkö Oy